60/64 GB SSD-vertailu: Crucial, Samsung ja SandForce

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 0 kommenttia

Testitulokset: Suorituskyky 4 KB satunnaisoperaatioissa


Jos olemme jotain oppineet useiden pelien ja hyötyohjelmien nauhoitettujen kiintolevyaktiviteettien analysoinnista, niin ainakin sen, että jononsyvyys pysyttelee lähes aina yhdessä SSD-asemaa käytettäessä. Tästä syystä olemme uusineet satunnaisten lukujen, kirjoitusten sekä peräkkäisten kirjoitusten ja lukujen testauksen.

Aiemmissa testeissä satunnaisia operaatioita on testattu neljällä erillisellä toimijalla Iometer-sovelluksessa. Se matkii käytännössä hyvin säikeistettyjä ympäristöjä, joissa jokainen toimija esittää erillistä kiintolevyä käyttävää sovellusta. Neljän erillisen toimijan käyttäminen kuitenkin poikkeaa havaitsemistamme tosimaailman tilanteista, sillä se tarkoittaa käytännössä jonosyvyyden pysyttelemistä neljässä. Tästä syystä siirrymme vain yhteen toimijaan, joka pitää myös jononsyvyyden yhdessä.

Satunnaiset lukuoperaatiot (esimerkiksi virustutka, kirjoittaminen)



Jononsyvyydellä yksi 64 GB 830 pysyttelee edelleen Crucialin 128 GB m4-aseman kannoilla, kun taas 64 GB m4 seuraa myös lähellä perässä. Kaksi hitainta asemaa ovat 60 GB SF-22xx-pohjaiset asemat.
Kun jononsyvyyttä kasvatetaan, 60 GB SandForce-asemat pärjäävät edelleen suhteellisen heikosti. Edes jononsyvyydellä 32 kumpikaan asema ei onnistu rikkomaan 100 MB/s rajaa.

Mielenkiintoista kyllä Samsungin 64 GB 830 pärjää isommilla jononsyvyyksillä tasan samalla tavalla kuin isomman kapasiteetin sukulaisensakin. Samaa ei voi sanoa Crucialin m4-asemista, joiden tulokset heittelevät suuresti.



Satunnaiset kirjoitusoperaatiot (Sähköpostin lataaminen, WinRAR-pakkaus, nettiselaus)



Crucialin m4-asemat skaalautuvat kohtalaisen hyvin kapasiteettinsa mukaan kun jononsyvyyttä kasvatetaan kahteen tai yli. Kun I/O-operaatioita suorittaa vain yksi toimija, erotus testin nopeimman (60 GB SandForce-asema asynkronisella muistilla) ja hitaimman (64 GB Crucial m4) välillä on vain 16 MB/s.

Suuremmilla jononsyvyyksillä molemmat 60 GB SandForce-asemat ottavat etumatkaa muihin kilpailijoihin, mutta niidenkin meno alkaa hyytyä kun jononsyvyys nousee 16 saakka. Samaan aikaan Samsungin 64 GB 830 suoriutuu testistä samalla noin 75 MB/s nopeudella jononsyvyydestä riippumatta. 64 GB m4 on noin 25 MB/s nopeampi.

Kommentoi artikkelia