60/64 GB SSD-vertailu: Crucial, Samsung ja SandForce

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 0 kommenttia

Tosielämän testit


Olemme saaneet paljon palautetta jonka mukaan lukijat haluavat nähdä enemmän tosielämän tehtäviä mittaavia testejä, joten olemme hiljalleen siirtymässä siihen suuntaan. Testeissä käytetty nauhoitettuihin tallennuslaitteen kuormituksiin perustuva mittaustapa antaa paremman kokonaiskuvan asemien suorituskyvystä. Silti satunnaisia ja peräkkäisiä luku- ja kirjoitusoperaatioita mittaavilla testeillä päästään pureutumaan asemien tarkempiin ominaisuuksiin.

On tietysti täysin ymmärrettävää, että osa tuloksista on liian abstrakteja, jotta kaikki saisivat niistä täyttä hyötyä irti. Siksi kehittelemmekin parhaillaan paremmin ymmärrettäviä tosielämän testiskenaarioita, joita tullaan näkemään käytännössä, kunhan säädöt saadaan valmiiksi.



Suuri osa todellisia käyttökohteita mittaavista testeistä pysyttelee jononsyvyydellä yksi ja niissä käsitellään sekä pakkautuvaa että pakkautumatonta dataa. Siksi hitainkaan SSD ei välttämättä aina ole nopeampi kuin hyvä mekaaninen kiintolevy.

Tämä on selkeästi näkyvissä ensimmäisessä tiedoston kopiointia mittaavassa testissä, jossa Seagaten 640 GB Momentus-asema on yhtä nopea kuin SandForce-ohjaimeen perustuva SSD-asema asynkronisella muistilla.



Ison sekalaisesta pakkautuvasta ja pakkaantumattomasta datasta koostuvan kopiointioperaation aikana kumpikaan SandForce-asema ei pärjää kummoisesti.



Virustutkan ajaminen saattaa sisältää paljon satunnaista lukua, mutta se yleensä sisältää myös suuren määrän prosessointia. Prosessoinnin aiheuttama työmäärä hieman hämärtää SSD-aseman hyötyjä, kunnes taustalle käynnistetään vielä toinenkin sovellus. Perinteisen kiintolevyn tapauksessa Call of Duty: Modern Warfare 3 -pelin käynnistäminen virustutkan kanssa samaan aikaan kestää noin 8 minuuttia. SSD-asema samassa koneessa hoitaa lataamisen noin 30 sekunnissa.



Steam-pelien varmuuskopiointi koostuu pakkaantuvista ja pakkaantumattomista peräkkäisistä kirjoitusoperaatioista ja se sisältää lisäksi kohtuullisen määrän satunnaista kirjoitusta.

Satunnaiset kirjoitusoperaatiot ovat vain 4 KB kokoisia, kun taas peräkkäiset operaatiot ovat 128 KB. Eli vaikka satunnaisten ja peräkkäisten operaatioiden määrä olisit tarkalleen sama, pelkkä peräkkäisen data määrä on huomattavasti suurempi. Se selittää miksi yllä oleva taulukko näyttää samalta uin H.264-tiedostojen kopiointi.



Käynnistysajat ovat luultavasti paras esimerkki SSD-asemien eduista, sillä käynnistyksen aikana tapahtuu paljon. Siihen kuuluu satunnaista lukua ja peräkkäistä lukua. Kirjoitusta aiheuttaa lokitiedostojen päivittäminen. Lisäksi käynnistyksen aikana jononsyvyys saattaa helposti nousta yli neljään, kun käyttöjärjestelmä lukee ja kirjoittaa useita tiedostoja samanaikaisesti tai nopeasti peräkkäin.

Näiden numeroiden perusteella ei kuitenkaan kannata tehdä kovin pitkälle meneviä päätelmiä eri SSD-asemien eroista, sillä toisin kuin muissa testeissä, jouduimme mittaamaan ajan käsin eli virhemarginaali saattaa olla jopa sekunnin luokkaa.

Kommentoi artikkelia