Mikro-stutterointi ja GPU-skaalaus CrossFirellä ja SLI:llä

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 0 kommenttia

Mikro-stutterointi ja GPU-skaalaus CrossFirellä ja SLI:llä]


Mikro-stutteroinnista tai mikronykimisestä on liikkeellä monia keskusteluja Internetin foorumeilla, mutta samalla se on vaikeasti testattavissa ja monien mielestä he eivät ole edes havainneet sitä kahden näytönohjaimen kokoonpanollaan. Päätimme siis ajaa testejä ja katsoa miten iso ongelma mikro-stutterointi on nykyisillä näytönohjaimilla.


Yksi vai kaksi näytönohjainta? Moni miettii tätä rakentaessaan uutta kokoonpanoa tai päivittäessä vanhaa. Onko järkevämpi ostaa yksi kalliimpi tehonäytönohjain, vai kaksi, kolme tai jopa neljä korttia? Voiko halvemmat kortit porukassa päihittää yhden ison?

Tässä artikkelissa syvennymme tarkemmin SLI- ja CrossFire-kokoonpanojen taustalla toimiviin ratkaisuihin. Pelkkä FPS-lukema ei välttämättä kerro kaikkea pelin sulavuudesta. Mikro-stutterointi on monille todellinen ongelma, joka on vieroittanut käyttäjiä useamman näytönohjaimen kokoonpanoista.

Testaamme artikkelissa skaalausta kahdella, kolmella ja neljällä GPU:lla, ja katsomme missä vaiheessa lisäpanostus alkaa olla turhaa saatuun suorituskykyyn verrattuna. Monen kortin kokoonpanot voivat äkkiä kasvaa todella kalliiksi, mutta samalla monella halvalla kortilla voidaan saada näennäisesti parempi suorituskyky kuin yhdellä tehokkaammalla ja kalliimmalla kortilla.



Mikä on muuttunut?

Keskitason korttien skaalausta testatessa törmäämme ongelmaan. AMD ja Nvidia ovat rajoittaneet halvempien korttien CrossFireä ja SLI:tä tarjoamalla vain yhden sillan korttien välille, joten yli kahden kortin kokoonpano on mahdoton yhtälö. Kahdella sillalla varustetut kortit ovat nykyään vain kalliimpia malleja.

Useimmille yli kahden kortin kokoonpano on yksinkertaisesti liian kallis. Tähän löytyy kyllä ainakin yksi vaihtoehto, nimittäin PowerColor 6870 X2. PoweColor on mahduttanut korttiinsa kaksi keskitason 6870-piiriä, ja näin ollen kahdella kortilla voimme testata jopa 6870 Quad CrossFire -kokoonpanoa. Käytännön haittapuolena lienee kuitenkin se, että PowerColorin korttien saatavuus voi olla rajoitettu, ja hinta liian korkea suhteessa yleisempiin malleihin.

Vertaamme lisäksi yleisimpiä kortteja aina GeForce GTX 590:n asti saadaksemme kattavan kuvan tuloksista. Arvioimme suorituskykyä, mikro-stutteroinnin tasoa ja lopuksi rankkaamme kortit hinta/laatu/suorituskykysuhteen mukaan. Onko luvassa yllätys? Otetaanpa selvää.

Kommentoi artikkelia