AMD:n Trinity APU:n hyötysuhde: Alivoltit ja ylikellotus

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 4 kommenttia

Hyötysuhde




Kun edellisen sivun tehonkulutusmittauksista lasketaan keskiarvo, ylikellotettu A10-5800K kuluttaa yli 155 wattia tehoa, mikä on 33 wattia enemmän kuin sama prosessori peruskelloilla.

Prosessorin käyttöjännitteen tiputtaminen 1,275 volttiin vähentää tehonkulutusta keskimäärin 14,3 watilla, mutta samalla suorituskyky heikkenee sen verran, että testipaketin suorittamiseen kuluu runsaat kaksi minuuttia enemmän (mikä on minmaalinen häviö ottaen huomioon koko testin lähes kahden tunnin keston).

Silti mikään testatuista APU-versioista ei saavuta samaa kokonaisaikaa tai yhtä matalaa tehonkulutusta kuin Intelin Core i3-3225, jonka tehonkulutus lähentelee keskimäärin 80 wattia.



Kun tarkastellaan tarkemmin testin suorittamiseen kulunutta aikaa, huomataan, että nopeimman ja hitaimman tuloksen erotus on vain alle kuusi minuuttia. Nämä tulokset ovat yllättävä todiste AMD:n toitottamasta, mutta vaikeasti hahmotettavasta kokemuksen käsitteestä. Huomaako käyttäjä tosiaan kuuden minuutin erotuksen kokonaiskestossa kun suoritetaan parikymmentä peräkkäistä haastavaa tehtävää? Melko varmasti ei. Se on käytännössä myös AMD:n näkemys, johon perustuu yhtiön ″tarpeeksi hyvä″ suorituskyky x86-prosessoreissa. Entäs huomaako käyttäjä eron pelisuorituskyvyssä? Jos se tarkoittaa erotusta pelattavan ja pelikelvottoman välillä kun käytetään 1920x1080 resoluutiota, niin vastaus on kyllä.

Sen huomioiminen ei kuitenkaan tee seuraavan taulukon tulosten hyväksymistä helpommaksi.



Wattitunneissa mitattuna ylikellotettu A10-5800K kuluttaa lähes kaksi kertaa enemmän tehoa kuin Core i3-3225 saman työmäärän suorittamiseen. AMD:n leiristä tullaan todennäköisesti kommentoimaan, että jonkin verran korkeampi tehonkulutus ei ole merkityksellinen (autotallin valaistuskin todennäköisesti kuluttaa enemmän tai vähintään saman verran), kunhan 3D-suorituskyky on hyvällä mallilla. Cool-and-Quiet-leiristä taas huomautetaan, että 100 watin APU vaatii enemmän jäähdytystä. Se tarkoittaa joko nopeammin pyörivää tuuletinta tai isompaa jäähdytyssiiliä. Joka tapauksessa suorituskyvyn painopisteen siirtäminen x86-puolelta grafiikan suuntaan tulee maksamaan muodossa tai toisessa.

kommenttia 4

Janzor

Eiköhän tuo A8-5500 ole kuitenkin ennemminkin se HTPC valinta. Olisi ollut kiinnostanut nähdä sen lukemia myös. Ei kukaan täysipäinen kasaa 100W TDP prossun kanssa HTPC:tä ellei oikeasti ole johonkin ATX kokoiseen koteloon sitä työntämässä.

Asus P8P67 EVO // i7-2600K // PNY GTX580 + Accelero Xtreme Plus // 2x4GB 1333DDR3 // Kingston SSD 64GB + 1TB F3 + 2TB Caviar Green // Seasonic 750W

hannibal_pjv

Jos tuonne ei tunge erillistä näytönohjainta, niin kyllä tuo A10:kin on ihan HTPC kamaa... Se, että TDP on 100 ei sinällään tarkoita kovin paljoa. Jos taas ostat joka tapauksessa erillisen näytönohjaimen, niin ei AMD:n prossien suuntaan kannata oikein edes vilkaista, kuin kovin rajoitetulla budjetilla ja tällöinkin kokonaiskulutus menee luultavasti heittäen yli pelkän A10:n.

Bodomed

Voisitte tehdä uuden artikkelin budjetti luokan peli PC:stä. nyt puhutaan siis sellaisesta jonka hinta on max 500€, olisi kiva tietää että minkälaisia kokoonpanoja työ ehdottaisitte?

Olis kiva saada tuo artikkeli senkin takia, että olisi jotain faktaa sitten näyttää ja perustella valintojaan.


BPVest

Originally posted by Janzor:
Eiköhän tuo A8-5500 ole kuitenkin ennemminkin se HTPC valinta. Olisi ollut kiinnostanut nähdä sen lukemia myös. Ei kukaan täysipäinen kasaa 100W TDP prossun kanssa HTPC:tä ellei oikeasti ole johonkin ATX kokoiseen koteloon sitä työntämässä.
Mistä päättelit et toi 100W TDP = 100W lämpöö?

Want to get your a** kicked? Wear BritishPetroleumVest and have a trip in Mexico!
Toms Hardware: Näistä syistä niin ikävää kuin se onkin, alle 200 dollarin hintaluokasta ei löydy yhtään suosittelemisen arvoista AMD-prosessoria..

Kommentoi artikkelia