AMD:n Trinity APU:n hyötysuhde: Alivoltit ja ylikellotus

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 4 kommenttia

A10-5800K: alivoltit ja ylikellotus



Ei olisi ollut temppu eikä mikään tiputtaa A10-5800K:n kellotaajuutta ja samalla laskea jännitettä mahdollisimman pienen tehonkulutuksen saavuttamiseksi. Tässä testissä ei kuitenkaan ole kyse 100 watin APU:n tunkemisesta mini-ITX-koteloon. Sen sijaan halusimme säilyttää saman suorituskyvyn, mutta mahdollisimman pienellä jännitteellä.

BIOSin kautta asetettu 1,25 V jännite vaikutti aluksi vakaalta. Järjestelmä kuitenkin kaatui pari kertaa useamman tunnin mittaisen testipaketin ajamisen aikana, joten päädyimme nostamaan jännitteen 1,275 volttiin. Myös alustan kaikki virransäästöominaisuudet olivat käytössä, joten tehonkulutusta olisi voinut vähentää enää vaihtamalla virtalähteen paremmaksi, vaihtamalla muistit tai ehkä käyttämällä yksinkertaisempaa emolevyä. Meitä kiinnostaa kuitenkin enemmän prosessorin säädöillä saavutettavat muutokset tehonkulutuksessa.



Tehonkulutuksen säätämisen jälkeen ylikellotus vaikutti mielenkiintoisemmalta projektilta. Keskustelimme aiemmassa artikkelissamme ylikellotusguru Sami Mäkisen kanssa nimenomaan Llanon kellottamisesta ja sen keskustelun perusteella lähdimme säätämään myös Trinityn kelloja ylöspäin. Aloitimme säädön näytönohjaimesta nostamalla integroidun Radeon HD 7660D:n ytimen kellotaajuuden 800 Mhz:stä aina 1083 Mhz:n käyttäen AMD:n omaa OverDrive-sovellusta (siihen vaaditiin Northbridgen jännitteen asettamista 1,275 volttiin). Sen jälkeen prosessorin kellotaajuutta lähdettiin nostamaan aina 4,4 GHz, jossa se saatiin vakaaksi 1,5 voltin jännitteellä.

Aiemmassa testissämme saimme A10-5800K-suorittimen pyörimään vakaana 4,5 GHz taajuudella kaikkien ytimien toimiessa täydellä teholla. Yritimme samaa myös tällä kertaa, mutta havaitsimme, että hieman alle 70 asteen lämpötilassa ydinten kellotaajuus putosi takaisin 1,4 GHz tasolle jännitteen tippuessa 0,91 volttiin prosessoreiden viilentämiseksi, kun käytössä oli AMD:n referenssimallin FX-sarjan jäähdytin. Testasimme kellotusta myös AMD:n tarjoamalla Asetekin suunnittelemalla vesijäähdytyksellä, mutta sekään ei riittänyt pitämään prosessoria vakaana 4,5 GHz kellotaajuudella.



Jouduimme siis tyytymään 4,4 GHz taajuuteen kaikilla ytimillä, mikä jäi suurimmaksi arvoksi ennen kuin jäähdytysjärjestelmä tappoi tehokkaasti suorituskyvyn. Huomasimme kuitenkin prosessin aikana toisen erikoisen ja mielenkiintoisen asian, jolla voi olla vaikutusta aggressiiviseen kellotukseen. Heti kun nostimme kelloja 4,5 GHz tasolle ja ryhdyimme hivuttamaan niitä 4,6 ja 4,7 GHz kohti samalla jännitettä nostaen, MSI:n FM2-A85XA-G65-emolevy pakotti prosessorin kertoimet alimmillaan 29x tasolle, huolimatta siitä, että UEFI:n ja OverDriven mukaan kertoimet eivät olleet muuttuneet.

Emme ole täysin varmoja onko kyseessä tarkoituksellinen emolevyn virransyötön suojamekanismi, mutta se vaikuttaa todennäköiseltä, ottaen huomioon, kuinka nopeasti tehonkulutus nousee kun jännitettä ja kellotaajuutta kasvatetaan.

Loppupeleissä kyseessä saattaa olla kaksi erilaista suojamekanismia: AMD:n oma lämpötilaseuranta estää APU:n lämpötilaa nousemasta liian korkealle ja MSI:n emolevy, joka estää tehonkulutuksen nousemisen yli tietyn rajan, vaikka lämpötila ei vielä muodostukaan ongelmaksi.

kommenttia 4

Janzor

Eiköhän tuo A8-5500 ole kuitenkin ennemminkin se HTPC valinta. Olisi ollut kiinnostanut nähdä sen lukemia myös. Ei kukaan täysipäinen kasaa 100W TDP prossun kanssa HTPC:tä ellei oikeasti ole johonkin ATX kokoiseen koteloon sitä työntämässä.

Asus P8P67 EVO // i7-2600K // PNY GTX580 + Accelero Xtreme Plus // 2x4GB 1333DDR3 // Kingston SSD 64GB + 1TB F3 + 2TB Caviar Green // Seasonic 750W

hannibal_pjv

Jos tuonne ei tunge erillistä näytönohjainta, niin kyllä tuo A10:kin on ihan HTPC kamaa... Se, että TDP on 100 ei sinällään tarkoita kovin paljoa. Jos taas ostat joka tapauksessa erillisen näytönohjaimen, niin ei AMD:n prossien suuntaan kannata oikein edes vilkaista, kuin kovin rajoitetulla budjetilla ja tällöinkin kokonaiskulutus menee luultavasti heittäen yli pelkän A10:n.

Bodomed

Voisitte tehdä uuden artikkelin budjetti luokan peli PC:stä. nyt puhutaan siis sellaisesta jonka hinta on max 500€, olisi kiva tietää että minkälaisia kokoonpanoja työ ehdottaisitte?

Olis kiva saada tuo artikkeli senkin takia, että olisi jotain faktaa sitten näyttää ja perustella valintojaan.


BPVest

Originally posted by Janzor:
Eiköhän tuo A8-5500 ole kuitenkin ennemminkin se HTPC valinta. Olisi ollut kiinnostanut nähdä sen lukemia myös. Ei kukaan täysipäinen kasaa 100W TDP prossun kanssa HTPC:tä ellei oikeasti ole johonkin ATX kokoiseen koteloon sitä työntämässä.
Mistä päättelit et toi 100W TDP = 100W lämpöö?

Want to get your a** kicked? Wear BritishPetroleumVest and have a trip in Mexico!
Toms Hardware: Näistä syistä niin ikävää kuin se onkin, alle 200 dollarin hintaluokasta ei löydy yhtään suosittelemisen arvoista AMD-prosessoria..

Kommentoi artikkelia