GeForce GTX 580 ja GF110: Niin kuin Nvidia tarkoitti pelaamisen
Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 0 kommenttia
Lopputulos
Ei ole mikään salaisuus, että GeForce GTX 480 ei täyttänyt edes Nvidian omia odotuksia. Se onnistui kuitenkin päihittämään AMD:n Radeon HD 5870 –mallin (enkä usko, että Nvidia edes yritti päästä HD 5970 –kortin tasolle).
Nvidia varusteli GeForce GTX 480:n houkuttelevilla ominaisuuksilla jotka tarjosivat erittäin hyvän suorituskyvyn tämän päivän peleissä ja sellaisilla suunnitteluratkaisuilla joilla saatiin parannettua ruudunpäivitysnopeuksia paljon geometriaa sisältävissä peleissä (vaikuttaa siltä, yhtiön ennustukset käyvät toteen ja mahdollistavat pelit kuten HAWX 2). Mukana tuli myös tuki CUDA-tekniikalle, PhysX-tekniikalle ja Nvidian 3D Vision –tekniikalle. Näiden hyvien puolten lisäksi toisella puolella vaakakupissa oli iso liuta huonompia ominaisuuksia, kuten korkea hinta, uskomaton lämmöntuotto ja häiritsevän äänekäs jäähdytysjärjestelmä. Siinä oli meille tarpeeksi syitä, jotta emme voineet varauksetta suositella GTX 480 –korttia.
Nvidia kuitenkin työskenteli seuraajan parissa jo ennen GeForce GTX 480:n julkaisua ja se aikoi korjata ne ongelmat, joita se tiesi kritisoitavan GTX 480:n tapauksessa. Nyt kahdeksan kuukautta myöhemmin olemme päässeet testaamaan GeForce GTX 580 –ohjainta, joka on noiden suunnitelmien tulos.
Onko GeForce GTX 580 kuitenkin liian vähän liian myöhään?
Vastaus riippuu omista tarpeistasi ja ostostottumuksistasi. Toisaalta Nvidia on onnistunut eliminoimaan ongelmat äänen kanssa. Vaikka GTX 580:n TDP-arvo on sama kuin edeltäjällään, Nvidian insinöörit käyttivät suunnitteluparannuksilla aikaansaadun lämmöntuoton liikkumatilan kasvattaakseen kellotaajuutta ja ottaakseen käyttöön kuudennentoista SM-yksikön. Suorituskyky on hyvä juttu. Tämän lisäksi GTX 580:n pitäisi saapua GTX 480:n nykyiseen hintaluokkaan tiputtaen hintoja tullessaan. Vaikka nyt esitellyssä tuotteessa ei ole paljoakaan varsinaisia uusia ominaisuuksia, otamme kaikki parannukset vastaan suurella innolla. Kuten yksi Nvidian kumppaneista humoristisesti kuvasi tilannetta, Nvidia tuntuu menevän läpi kierroksen alkaen suuresta egosta jonka jälkeen se katuu tekojaan ja ryhtyy innovatiiviseksi. Tässä viimeisessä vaiheessa nähdään hyviä laitteita. GeForce GTX 580 on tämän kiertokulun kulminaatiopiste, kuten myös GeForce FX 5800 aikanaan vuonna 2003.
Toiselta kantilta katsottuna me kaikki tiedämme AMD:n suunnittelevan high-end-sarjan Cayman-piirien julkaisua vielä tämän vuoden puolella, eikä siihen ole enää kovin pitkä aika. Riippumatta Caymanin lopullisesta suorituskyvystä on kohtalaisen selvää, että hinnat tulevat muuttumaan uuden kortin tullessa markkinoille. Tässä on kuitenkin mahdollinen ongelma. Radeon HD 6870 - ja 6850 –mallien julkaisun yhteydessä meille kerrottiin päivämäärä Caymanin julkaisulle. Tuo päivämäärä lähestyy koko ajan eikä kukaan silti tiedä juuri mitään tulevista korteista (edes AMD:n yhteistyökumppaneilla on vähänlaisesti tietoa), mikä saattaa viitata mahdollisiin viivästyksiin julkaisussa.
Saatan tosin olla myös täysin väärässä ja AMD on vain onnistunut pitämään tiedot salassa, jotta se ei vaikeuttaisi nykyisten nopeimpien 5000-sarjalaisten myyntiä.
Olen yleensä kohtuullisen varma lopputuloksista, mutta tässä tapauksessa AMD ja Nvidia ovat julkaisemassa tuotteita niin pienen ajan sisällä, että olisi lähes typerää olla odottamatta Caymanin vaikutusta tilanteeseen. Se saattaa merkitä tämän kortin merkityksen kasvua tai se saattaisi tehdä pienen odotuksen vaivan arvoiseksi. Nykytilanteessa on kuitenkin selvää, että AMD:n tuleva lippulaivamalli on kohtaamassa huomattavasti tiukemman vastuksen kuin mitä oli odotettavissa vielä GTX 480:n valtakaudella.
Kommentoi artikkelia
Kirjaudu sisään