AMD FX-8150: Bulldozerista Zambeziin ja FX:n

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 0 kommenttia

Alusta: AM3+ on paras ratkaisu


Kun AMD julkaisi 990FX piirisarjan, uusia ominaisuuksia olivat lähinnä uusi AM3+-prosessorikanta sekä tuki Nvidian SLI-tekniikalle. Silti uuden alustan julkaisu ennen Bulldozerin saapumista ei ollut AMD:n kannalta ollenkaan huono ratkaisu. Yhteensopivuus taaksepäin takasi sen, että nykyiset AM3-kantaiset prosessorit sujahtivat iloisesti uusiin 990FX-piirisarjallisiin emolevyihin, mikä mahdollisti pohjan luomisen Socket AM3+ -kantaisille FX-prosessoreille.

Kuten totesin 990FX-alustan artikkelissa, 942 pinninen Socket AM3+ on pakollinen ominaisuus, jos halutaan käyttää Zambezien kaikkia tehonkulutuksen ja taajuuden säätöjä.

Jos omistat jo AM3+-kannalla varustetun emolevyn, sen ohjelmisto vaatii päivitystä käyttäen vanhempaa AM3-kantaista prosessoria ennen FX-sarjan prosessoriin siirtymistä. Päivityksen mukana AMD:n AGESA (AMD Generic Encapsulated Software Architecture) saa tuen Bulldozer-arkkitehtuurille.

Jos käytössä on vanhemman sukupolven Thuban- tai Deneb-pohjainen Phenom II -prosessori, FX-sarjalle tarkoitettuja ohjelmistopäivityksiä ei kannata asentaa. Emolevyvalmistajien mukaan Bulldozereita varten tehdyt muutokset saattavat aiheuttaa suorituskyvyn huonontumista vanhemmilla prosessoreilla.

Huolimatta aiemmista huhuista, FX-sarjan prosessorit eivät toimi AM3-kannallisissa emolevyissä. AMD on nimenomaisesti estänyt niiden yhteiskäytön BIOS-asetusten avulla. Entäs jos käytössä on 890FX-piirisarjalla varustettu emolevy, josta kuitenkin löytyy AM3+-prosessorikanta? AMD ei virallisesti tue näitä yhdistelmiä, vaikka AM3+ / 890FX -yhdistelmään perustuvia emolevyjä markkinoilla löytyykin. Yhteensopivuus on luultavasti hieman arpapeliä, mutta tekniikka ei sinänsä estä yhteensopivuutta, jos valmistaja sitä haluaa.



990FX-piirisarjan lisäksi myös 990X- ja 970-piirisarjat tukevat Zambezi-pohjaisia FX-sarjan prosessoreita. Erot löytyvät useamman näytönohjaimen tuesta. 990FX tukee jopa neljää samanaikaista näytönohjainta 4x 8 kaistaisella PCI Express 2.0 -kokoonpanollaan (tai kahta x16-paikoisa olevaa korttia). 990X puolestaan tukee kahta näytönohjainta kahdessa x8-korttipaikassa (tai yhtä x16-paikassa). 970 piirisarja rajoittaa ohjainten määrän yhteen x16-paikkaan eikä minkäänlainen CrossFire-kokoonpano ole mahdollinen tällä sarjalla.

Koska AMD suunnittelee itse omat prosessorinsa, piirisarjansa ja näytönohjaimensa, se pystyy rakentamaan kokonaisia alustoja. Kaksi vuotta sitten yhtiön Dragon-alusta käsitti Socket AM2/AM2+-kantaiset Phenom II -prosessorit, 970-piirisarjan ja Radeon HD 4000-sarjan näytönohjaimet. Viime vuonna Leo toi mukanaan Socket AM3-kantaiset Phenom II -prosessorit, 890-sarjan piirisarjan ja Radeon HD 5000 -sarjan näytönohjaimet. Vuonna 2011 Scorpius-alustaan kuuluu FX-sarjan prosessorit AM3+-kannalla, mikä tahansa kolmesta aiemmin mainitusta piirisarjasta ja Radeon HD 6000 -sarjan näytönohjain.

Ydinten avaamisesta

Kaikki seitsemän Zambezi-sarjan prosessoria perustuvat samaan siruun. Osassa prosessoreista vain yksi Bulldozer-moduuli on poistettu käytöstä ja osassa kaksi moduulia on sammutettu. Se herättää ajatuksia samantyyppisestä tilanteesta, jossa saimme käsiimme AMD:n neliytimisen Zosma-prosessorin, jonka kaksi sammutettua ydintä voitiin ottaa käyttöön. AMD:n mukaan se ei kuitenkaan tule olemaan mahdollista tässä tapauksessa. AMD:ltä kerrotaan, että ydinten avaamiseen käytetty tekniikka on estetty kokonaan. Lisäksi toimimattomia ytimiä sisältävissä kappaleissa kellotaajuudet on nostettu tappiin saakka ja uusien ytimien käyttöönotto saattaisi aiheuttaa ongelmia vakauden suhten.

Tästä kaikesta huolimatta AMD kertoi saman tarinan myös muutama vuosi sitten ja siitä huolimatta onnistuimme avaamaan muutamia Phenom II X3 -malleja. Emme siis sulje ydinten avaamisen mahdollisuutta kokonaan pois ennen kuin emolevyvalmistajat vahvistavat että esimerkiksi FX-4100-mallin muuttaminen vaikkapa 8150-malliksi on täysin mahdotonta.

Kommentoi artikkelia