AMD FX-8150: Bulldozerista Zambeziin ja FX:n

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 0 kommenttia

AMD Bulldozer-arkkitehtuuri ja Windows 8



On vielä aivan liian aikaista arvioida Bulldozerin suorituskykyä Windows 8:lla. Tiedämme kuitenkin, että Windows 7 ei ole optimoitu Bulldozer-moduulien idealle. Olemme puhuneet Microsoftin prosessinhallinnan ja säikeistyksen ekspertin (Arun Kishan) kanssa, ja hänen mukaansa Windows jakaa säikeet tasapuolisesti (vaikka se ei ole optimaalista). Windowsin seuraava iteraatio saattaa kuitenkin muuttaa tämän.





AMD:n mukaan Windows 8 tulee jakamaan säikeitä entistä järkevämmin niin, että ne voivat hyötyä moduulin jakamisesta. Kahden säikeen tuominen yhteen moduuliin mahdollistaa toisen moduulin sammuttamisen ja korkeamman Turbo Core -asetuksen, mikä tasoittaa moduulin jakamisesta johtuvia suorituskykytiputuksia. Halusimme testata Windows 8:lla, mutta kehitysversio ei suostunut yhteistyöhön. Monet testeistämme on skriptattuja, ja mikään näistä ei toiminut. Osa testeistä ei alkanut ollenkaan, mutta SolidWorks 2010, Premiere Pro CS 5.5 ja World of Warcraft suostuivat kuitenkin yhteistyöhön.



SolidWorks ja Premiere Pro käyttävät kaikki vapaana olevat suoritinresurssit. Jälkimmäinen ei osoita mitään muutosta käyttöjärjestelmien välillä. SolidWorks sen sijaan suosii Intelin Core i5-2500K:ta höyläten kahdeksan sekuntia siirryttäessä Windows 8:n, FX-8150:n hidastuessa hieman.

En toisaalta odottaisikaan selvää parannusta sovelluksessa joka hyötyy jo kaikista käytössä olevista resursseista. Kaikki ytimet ovat aktiivisia, joten säikeiden järjestelyyn ei ole tarvetta. Hyötyä voi nähdä kevyemmissä sovelluksissa, joissa säikeitä yhdistetään ja moduuleja voidaan laittaa lepotilaan ja Turbo Corea nostaa.





WoW-suorituskyky kasvaa selvästi FX:llä 1680x1050-resoluutiolla, kun taas Core i5 hidastuu (mitä emme odota lopulliselta versiolta).

2560x1600 tuloksissa Intelin i5-2500K vastaa taas Windows 7:n tuloksia, ja FX-8150 on kirinyt kiinni osan erosta Inteliin Windows 7:lla.

Ydinpysäköinti: toimii!

Ytimien pysäköinti on toiminnallisuus, joka jakaa prosesseja mahdollisimma pienelle määrälle ytimiä, sammuttaen loput säästääkseen tehonkulutuksessa. Tämä tunnistaa ja optimoi Bulldozer-moduulit oikein. Windows 7:ssa et ikinä näkisi pysäköityä ydintä FX-8150:llä. Windows 8 korjaa tämän asian ja pysäköi ytimiä pareittain, minkä voinee tulkita Bulldozer-moduulien siirtymisenä lepotilaan.



Yllä on esimerkki siitä miltä tilanne näyttää Windows 7:ssa (ensimmäinen kuva), ja Windows 8:ssa kaksi moduulia suljettuna (toinen kuva) ja kolme moduulia suljettuna (kolmas kuva).

Tuloksena on mitattava tehonsäästö. Lepotilassa Windows 7:ssa tehonkulutus oli 107 W. Windows 8:ssa kolme moduulia pysäköitynä luku tippui 99 wattiin, vain 9 W enemmän kuin Sandy Bridgen tulos. Ei paha 125 W haastajalle.

Windows 8 ja lupaus paremmasta

Ei kannata odottaa ihmeitä Windows 8:lta mitä tulee Bulldozerin suorituskyvyn parantumiseen. Uusi käyttöjärjestelmä tulee kuitenkin parantamaan joitain tuloksia kunhan se on julkaisukelpoinen. Erityisesti tehonkulutuksessa on luvassa parannuksia kunhan se oppii hyödyntämään AMD:n arkkitehtuurin ominaisuuksia.

Kommentoi artikkelia